Kore, Amerika ve İngiltere gibi İngilizce konuşulan veya Japonya vb. ülkelerle karşılaştırıldığında eğitim ücreti düşük olup, dışarıdan gelen öğrenciler için burs sistemi sorunsuz işleyen bir ülke.
Kore Devleti, 1967 yılından itibaren 148 ülke ile anlaşma yaparak 6,556 kişiye burs vermiş.Şu anda ise her yıl yaklaşık 2,000 kişiye burs vermeye devam ediyor. Devlet dışında, üniversiteler, şirketler ve çeşitli kurum da burs yardımı yapıyor.
Eğitim Sistemi
Kore’de eğitim, ilkokul 6 yıl ve ortaokul 3 yıl zorunlu eğitim olmak üzere, lise 3 yıl ve üniversite 4 yıldan oluşup toplamda 6-3-3-4’lük sisteme sahip. Bir eğitim yılı 2 dönemden oluşmakta olup (1. dönem: Mart-Ağustos, 2. dönem: Eylül- sonraki yıl Şubat), genellikle Temmuz – Ağustos ve Aralık – Şubat ayları arasında 2 aylık okul tatili bulunuyor.
Kore’deki yüksek eğitim veren okullar, genel olarak meslek yüksekokulları (2 – 3yıl), üniversiteler (4 yıl) ve lisansüstü eğitim kurumları olmak üzere üçe ayrılıyor. Son zamanlarda, bilgi teknolojilerindeki ilerlemelerle birlikte, e-Eğitim derslerinin çoğunlukta olduğu Siber Üniversiteler (Cyber Universities) açılmakta ve eğitim vermekte. Bunun yanında, lisansüstü (yükseklisans-doktora) programları, lisans üniversitelerinde okutulmakta olup son zamanlarda sadece lisansüstü eğitim veren üniversiteler de yaygınlaşmakta. Üniversiteler kuruluş şekillerine göre ulusal üniversiteler, bölge yönetim birimleri tarafından açılan devlet üniversiteleri, eğitim vakıfları tarafından açılan özel üniversiteler olarak sınıflandırılabilir.
Üniversite eğitim kalitesini belli bir seviyenin üstünde tutmak için, Eğitim Bakanlığı tarafından eğitmen ve öğretmenler, eğitim programları, okul tesisleri, mezuniyet vb. konularda belirli şartlar getirilmiştir. Ayrıca, bütün özel okullar, Eğitim – Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen üniversite kurma şartlarını yerine getirip gerekli izinleri aldıktan sonra yüksek eğitim kurumu olarak sayılmaktadır.
Eğitim Bakanlığı’na bağlı Kore üniversiteleri, uluslararası sahada rekabet edebilmek ve ülkelerarası değişim / işbirliğini güçlendirmek için yabancı öğrencilerin Kore’deki eğitimini aktif olarak desteklemektedirler. 2016 yılının rakamlarıyla, Kore’deki yabancı öğrenci sayısı yaklaşık 104 bin olup, bu öğrencilerin 63 bine yakını değişim öğrencisi olmayıp belirli bölümlerde okumaktadır.
Yeterlilik Sınavı
Kore’de eğitim almak için temel olarak Korece Yeterlilik Sınavı (TOPIK) 3. seviye ve üstü (Doğal Bilimler, Güzel Sanatlar ve Beden Eğitimi Bölümleri için 2. seviye) yeterlilik almalıdır. Bahar dönemi (Mart ayı başlangıç) için önceki yılın Eylül-Kasım ayları ve Güz Dönemi (Eylül ayı başlangıç) için aynı yılın Mayıs-Haziran aylarında belge teslim süresi sonlanmaktadır. Başvuru periyodu ve belgeler okuldan okula farklılık gösterdiği için, Kore’de eğitim almak isteyen kişi, başvurmak istediği okulun internet sitesi aracılığıyla belge teslim tarihi vs. bilgileri kontrol etmek ile yükümlüdür.
Korece Yeterlilik Sınavı (TOPIK) yılda 6 kez (Ocak, Mart, Nisan, Temmuz, Ekim, Kasım) yapılmakta olup diğer ülkelerdeki sınav tarihleri TOPIK internet sitesinden öğrenilebilir. Yeterlilik Sınavı, değerlendirme seviyeleri başlangıç için TOPIK 1 (1 – 2. seviyeler) ve orta/ileri seviyeler için TOPIK 2 (3-6. seviyeler) olmak üzere ikiye ayrılır ve alınan puana göre seviye belirlenir.
Eğitim Vizeleri
Kore’de eğitim almak isteyen kişi, eğer okula kabul almış ise, vize için gerekli belgeleri toplayarak kendi ülkesinde bulunan Kore Elçiliği aracılığıyla vize almalıdır. Genel olarak, lisans/yükseklisans/doktora bölümlerinde okuyacak yabancı öğrenci D-2 vizesi ve diğer programlarda okuyacak yabancı öğrenci (dil eğitimi, kültürel eğitim, endüstriyel eğitim vb.) D-4 vizesini almalıdır.
Korede eğitim hakkonda son derece geniş Türkçe bilgiyi Kore Milli eğitim Bakanlığının https://www.studyinkorea.go.kr/tr/ web sayfalarında bulabilirsiniz.