Blog

Share This Post

Main Slider / Vize

Dünyanın en kıymetli pasaportları

pasaport

Her yıl basın-yayın organlarında Dünyanın en güçlü pasaportları listesi açıklanır.Listeler genellikle Henley & Partners’ in hazırladığı Henley Pasaport Endeksi  baz olarak alınarak yayınlanır.

Henley Pasaport Endeksi, 13 yıllık geçmiş verilere sahip orijinal ve en yetkili pasaport endeksidir. Endeks ve içeriği Uluslararası Hava Taşımacılığı Kurumu (IATA) tarafından sağlanan verilere dayanmaktadır ve kapsamlı şirket içi araştırma ve açık kaynaklı çevrimiçi veriler kullanılarak desteklenmiş, geliştirilmiş ve güncellenmiştir. Endeks, 199 farklı pasaport ve 227 farklı seyahat noktasını içermektedir. Vize politikası değişiklikleri yürürlüğe girdiği zaman, yıl boyunca gerçek zamanlı olarak güncellenen Henley Pasaport Endeksi, türünün en sağlam ve güvenilir endeksidir.

 

Henley & Partners, her yıl belirli bir tarihte, Henley Pasaport Endeksi’nin temelini oluşturan Uluslararası Hava Taşımacılığı Kurumu’ndan (IATA) özel veriler alır. IATA tarafından sağlanan güncel verilerle 199 pasaport 227 muhtemel seyahat noktasına karşı çapraz kontroller yapılarak ayrıntılı vize listeleri oluşturulur.

2018 yılında en değerli pasaportlar sıralamasında ilk 10 şöyle oluşmuş:

1   Singapur        189 puan

Japonya

2  Almanya        188 puan

3  İsveç               187 puan

Finlandiya

İtalya

İspanya

Danimarka

Fransa

Güney Kore

4   Avusturya    186 puan

Lüksemburg

Hollanda

Norveç

Birleşik Krallık

ABD

Portekiz

5   Belçika       185 puan

İrlanda

İsviçre

Kanada

6   Yunanistan    183 puan

Avustralya

7   Yeni Zelanda    182 Puan

Çek Cumhuriyeti

Malta

8   İzlanda              181 puan

9   Macaristan       180 puan

Slovenya

Malezya

10   Litvanya        179 puan

Letonya

Slovakya

Liste böylece devam ediyor.

Türkiye ise 111 puanla 49. sırada yer alıyor. Bunun anlamı Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile 111 ülkeye vizesiz girilebilmesi. Bunun yanında 115 ülke de Türk vatandaşından vize istiyor.

Listenin tamamını orjinal kaynağından görmek için tıklayınız .

Bu bilgiler devamlı güncelleniyor. Bizim listeye erişim tarihimiz 19.07.2018

Güncel listeyi görebilmek için https://www.henleypassportindex.com sitesini ziyaret edebilir, istediğiniz bir ülkeyi haritadan seçerek hangi ülkelere vizesiz, hangi ülkelere vizeyle girebildiğini görebilmek için şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Share This Post

Araç çubuğuna atla