Blog

Share This Post

Almanya / Avrupa Birliği / Main Slider / Ülkeler

Almanyaʼya göç etmeyi mi düşünüyorsunuz Almanyaʼda çalışmak mı istiyorsunuz?

Berlin
  • AB vatandaşı, AEB Devletleri Liechtenstein, Norveç ve İzlanda veya İsviçre vatandaşı olmanız halinde, serbest dolaşım hakkınız nedeniyle geçerli bir pasaport veya nüfus cüzdanı ile vizesiz olarak Almanyaʼya girebilirsiniz. Sadece İsviçre vatandaşlarına Almanyaʼya girdikten sonra yerel yabancılar dairesi tarafından oturma hakkına sahip olduklarını belgeleyen bir oturma izni verilir. Bir işte çalışabilmek için yerine getirilmesi gereken (özel bir mesleki faaliyet nedeniyle, örneğin doktor olarak çalışma izni alabilmek için, gerekli olmaması koşuluyla) başka resmi işlemler yoktur.
  • Avustralya, İsrail, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Yeni Zelanda veya Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olarak, uzun süreli ikamet etmeyi ve burada çalışmayı amaçlasanız bile Almanyaʼya vizesiz olarak girebilirsiniz. Çalışabilmeniz için gerekli olan oturma izni için Almanyaʼya girdikten sonraki ilk üç ay içerisinde ve çalışmaya başlamadan önce ikamet ettiğiniz yerden sorumlu yabancılar dairesine başvuruda bulunmalısınız.
  • Yukarıda belirtilen vatandaşlıklardan başka bir vatandaşlığa sahip olmanız halinde, Almanyaʼya girmeden önce Almanyaʼnın dış temsilciliklerinden birine vize başvurusunda bulunmalısınız. Vize başvurunuzun gerekçesinde çalışmak istediğiniz işi, Almanyaʼya seyahatinizin ve ikametinizin amacı olarak belirtmelisiniz.
  • Prensip olarak Almanyaʼdaki bir işveren ile iş sözleşmesi imzalamış olmanız veya en azından işverenden bir istihdam taahhüdü almış olmanız gerekmektedir.
  • Üniversite diplomasına sahip olmakla birlikte, Almanyaʼda henüz bir iş bulamamış olmanız halinde, iş arama amaçlı ve altı ay geçerli bir vize başvurusunda da bulunabilirsiniz. Vize başvuru sürecine, vize alınabilmesi için yerine getirilmesi gereken koşullara ve yetkili Alman dış temsilciliklerinin iletişim bilgilerine ilişkin verilere www.diplo.de internet adresinden erişebilirsiniz.
  • Almanyaʼya girdikten sonra vizenizin süresi dolmadan önce ikamet ettiğiniz yerdeki yabancılar dairesine, çalışmanıza imkan tanıyan bir oturma izni verilmesi için başvuruda bulunmalısınız. Genelde oturma izni ilk önce süreli oturma izni olarak verilmekle birlikte, üniversite mezunları belirli şartlar altında Mavi AB Kartı veya süresiz yerleşme izni alabilir.
  • Lütfen, mesleki eğitimlerini AB üyesi olmayan ülkelerde tamamlayan uzman personelin eğitimi verilen mesleklerde (yani akademik derecesi bulunmayan mesleklerde) çalışma amaçlı olarak Almanyaʼya göç etmesinin sadece söz konusu mesleğin Federal Çalışma Ajansının pozitif listesinde (www.zav.de/positivliste) geçmesi halinde veya Federal Çalışma Ajansı ile geldikleri ülkenin iş kurumu arasında bir istihdam mutabakatı çerçevesinde Almanyaʼya gelmeleri durumunda mümkün olduğunu dikkate alınız. Diğer bir koşul, mesleki diplomaların denkliğinden sorumlu makamın yurt dışında edindiğiniz mesleki niteliklerinizin Almanyaʼdaki muadil mesleki eğitime eşdeğerliliğini tespit etmiş olmasıdır (“Almanya dışından denklik başvurusunda bulunmak” kısmına bakınız).
  • Almanyaʼya girişe, Almanyaʼda ikamete ve iş piyasasına girişe ilişkin diğer bilgilere aşağıdaki internet sitelerinden erişebilirsiniz:
  • www.bamf.de/Aufenthalt-in-Deutschland
  • www.bamf.de/Arbeiten-in-Deutschland
  • www.make-it-in-germany.com

Nasıl iş bulabilirim?

Aşağıdaki internet sitelerinden Almanyaʼda iş ilanlarına ulaşabilirsiniz:

Birçok şirket iş ilanlarını başka internet sitelerinde de yayımlamaktadır.

İş ararken Xing gibi sosyal ağlardan da yararlanabilirsiniz.

Almanyaʼda çalışmaya ilişkin ayrıntılı bilgilere Yurtdışı İhtisas Meslekleri Dairesinin (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung – ZAV) www.zav.de/arbeiten-in-deutschland internet sitesinden erişebilirsiniz.

Ailemi de beraberimde getirebilir miyim?

AB, AET veya İsviçre vatandaşı olmaları halinde, eşiniz ve çocuklarınız prensip olarak herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın Almanyaʼda yaşayabilir ve çalışabilir. Başka devletlerin vatandaşlığına sahip olan aile bireylerinin Almanyaʼya girebilmek için prensip olarak vizeye gereksinimleri vardır. Konuya ilişkin sorularınızı Almanyaʼnın dış temsilciliklerine veya zaten Almanyaʼda bulunmanız halinde ikamet ettiğiniz yerdeki yabancılar dairesine veya göç danışma merkezine yöneltebilirsiniz.

www.bamf.de

Nereden bilgi edinebilirim?

Yurt dışından alınan meslek diplomalarının denkliği konusundaki bütün önemli bilgilere çevrimiçi olarak www.anerkennung-in-deutschland.de internet sitesinden pek çok dilde ulaşabilirsiniz. +49 (0)30 1815 – 1111 numaralı telefonla “Almanya’da Çalışma ve Yaşama Destek Hattı”nden Almanca veya İngilizce olarak bilgi alabilirsiniz. Çağrı merkezi çalışanları, Almanya’ya seyahat ve ikamet, Almanca öğrenme ve iş arama konularında da size memnuniyetle bilgi vermektedirler.

Kaynak: “Almanya’da tanıma ve denklik” portalı basın kiti.

Share This Post

Araç çubuğuna atla