Blog

Share This Post

Avrupa Birliği / Featured News / Main Slider / Ülkeler

Avrupa Mavi Kartı (EU BLUE CARD) Nedir? Nasıl alınır?

Avrupa Birliği

Amerika her yıl 50.000 kişiye çekilişle göçmenlik (green card) veriyor. Bu uygulamanın benzeri Avrupa ülkelerinde de var. AB Mavi Kartı, Avrupa’nın ABD Yeşil Kartına cevabıdır.

Avrupa Mavi kartı AB/ AEA milletlerinden olmayan Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayıp çalışmak isteyen nitelikli insanlar için bir çalışma ve oturma iznidir. Mavi kart, kapsamlı sosyo- ekonomik haklar sunar ve Avrupa`da daimi ikamet için bir yol sağlar.

AB Mavi Kart Programı, Avrupa’yı Avrupa Birliği dışındaki yüksek eğitimli kişilere daha çekici bir yer kılmak için tasarlanmıştır. Birleşik Krallık, Danimarka ve İrlanda dışındaki AB üye devletleri AB Mavi Kart Programına katılmaktadır.

Yüksek derecede vasıflı kişiler, geçmişte Amerika Birleşik Devletleri, Kanada veya Avustralya gibi ülkeleri seçmiştir. Avrupa inisiyatifinin, Avrupa’nın dünyanın en sevilen göç hedefi olmasına yardım edecek bir dizi belirgin niteliği vardır:

Vatandaşlarla eşit çalışma ve maaş koşulları

Bir dizi sosyoekonomik haklar

Aile birleşimi için elverişli koşullar

Kalıcı ikamet perspektifi

Dernek kurma özgürlüğü

EU Blue Card

Koşullar

AB Mavi Kartını talep edebilmeniz için aşağıdaki koşulları karşılamanız beklenmektedir:

AB vatandaşı değilsiniz

Yüksek eğitim yeterliliğiniz bulunmaktadır

AB’de geçerli bir iş akdiniz veya bağlayıcı iş teklifiniz var

Profilinizin Avrupa Mavi kart ağı içinde ikili bir işlevi vardır; Işveren tarafindan konsulte edilebilir böylece onlar size bir sözleşme sunabilirler.İIkincisi, sizin uygulamalarınızı gönderme imkanı sunar.

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan , Kıbrıs , Çek Cumhuriyeti, Estonya , Finlandiya , Fransa , Almanya, Yunanistan, Macaristan , İtalya , Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta , Hollanda , Polonya , Portekiz , Romanya , Slovakya, Slovenya , İspanya ve İsveç mavi kart vermektedir.

Örnek olarak Almanya^da mavi kart almak için:

Eğer Almanya’da denkliği olan veya bir Alman diplomasıyla karşılaştırılabilir bir Alman veya bir yabancı yüksekokul diplomasına sahipseniz, Ağustos 2012’den beri bir “AB Mavi Kartı” alma hakkına sahipsiniz. Diplomanızın Almanya’da denkliğinin olup olmadığını Yabancı Eğitim ve Öğretim Merkezi’nin (ZAB) internet sitesinden araştırabilir veya burada bilgi bulamamanız halinde diplomanızın ücrete tabi bir değerlendirmesi için ZAB’ye başvuruda bulunabilirsiniz.

Mavi Kart dört yıl süreli bir çalışma ve oturma iznidir. Mavi Kart için aşağıdaki ön koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir:

Bir yüksekokul diploması ve

Yıllık en az 47.600 Euro’luk gelirle Almanya’da bir iş sahibi olmak veya

Almanya’da nitelikli eleman eksikliği olan (rağbet görmeyen meslekler adı verilen meslekler) yıllık en az 37.128 € gelir sahibi olan fen ve matematik, mühendislik, hekimlik ve BT uzmanlığı gibi belirli meslek diplomalarına sahip olmak.

AB Mavi Kartı başvurunuzu yetkili Yabancılar Dairesi ne yapabilirsiniz. Yabancı bir yüksekokul diplomanız varsa Federal İş Kurumu’nun istihdamınızı kabul etmesi gerekir. Eğer bir AB Mavi Kartınız varsa 33 ay sonra sürekli bir oturma izni belgesi, yerleşme izni için başvurabilirsiniz. B1 düzeyinde Almanca biliyorsanız 21 ay sonra daimi oturma hakkı için başvurabilirsiniz. Mavi Kart sahibinin aile üyeleri bekleme süresi ve kısıtlama olmaksızın Almanya’da çalışabilirler.

Daha fazla bilgi için AB Mavi Kart ağı web sitesini ziyaret edin.

Share This Post

Araç çubuğuna atla